Skip to content

Despre Go

Ce este Go-ul?

Go este un joc de strategie abstractă, care se joacă pe o tablă, având ca scop înconjurarea unui teritoriu mai mare decât cel al adversarului. Este un joc pentru doi jucători, fiecare folosind pietre negre sau albe pentru a marca teritoriul. Cu o istorie ce datează de peste 4.500 de ani, Go-ul este considerat cel mai vechi joc de masă jucat în mod continuu până în prezent. Conform unui sondaj din 2016, realizat de Federația Internațională de Go, există peste 46 de milioane de oameni, la nivel mondial, care știu să joace Go și peste 20 de milioane de jucători activi, majoritatea trăind în Asia.

Originea legendara a jocului de Go

Conform legendei, Go-ul a fost inventat de împăratul chinez Yao, în jurul anului 2306 î.Hr., pentru a-l educa și disciplina pe fiul său, Dan Zhu. De-a lungul timpului, au apărut diverse teorii despre originea jocului, de la utilizarea sa ca instrument tactic militar, până la un mijloc de divinație. Cu toate acestea, legenda împăratului Yao rămâne cea mai captivantă.

Rolul Go-ului în educație

Go-ul nu este doar un joc, ci și o reflectare a filozofiei chineze. Confucianismul și Daoismul se regăsesc în strategiile și tactica jocului. Împăratul Yao a văzut în Go nu doar un joc, ci și o metodă de a învăța strategii administrative și filozofii sofisticate. Astfel, Go a devenit un instrument educațional valoros, aplicabil în diverse contexte.

Istorie

Go in China

China

În China, Go-ul este cunoscut sub numele de Wei Qi și este unul dintre cele mai vechi jocuri de strategie din lume. În timpul dinastiei Tang (618-907 d.Hr.), jocul a devenit extrem de popular în rândul elitei intelectuale și a fost considerat una dintre cele “patru arte” ale aristocrației chinezești. În ultimele decenii, Wei Qi a fost introdus în școli, câștigând popularitate în rândul tinerilor. Turneele naționale și internaționale sunt acum un eveniment obișnuit, iar jocul continuă să crească în popularitate.

Japonia

Go-ul a fost introdus în Japonia, în jurul anului 735 d.Hr., și a devenit rapid un element important al culturii japoneze. În anul 1612, guvernul japonez a recunoscut oficial valoarea jocului, oferind subvenții familiilor de jucători de Go, creând astfel un mediu propice pentru dezvoltarea jocului, prin intermediul a patru școli de Go foarte competitive.

Coreea

În Coreea, Go este cunoscut sub numele de Baduk și are o istorie care datează din secolul al V-lea. Jocul a fost inițial practicat într-un stil diferit, cunoscut sub numele de sunjang, dar a fost modernizat în timp. Asociația Coreeană Hanguk Kiwon a fost fondată în 1945 și a avut un impact major în modernizarea stilului de joc. În ultimii 15 ani, profesioniștii coreeni au dominat scenele internaționale de Go, contribuind la răspândirea jocului la nivel global. Coreea a produs unii dintre cei mai puternici jucători din lume și a avut un impact semnificativ asupra dezvoltării teoriei și strategiei Go.

Statele Unite ale Americii

Asociația Americană de Go (AGA) a fost fondată în 1935, în New York City, de către maestrul de șah Edward Lasker. AGA a avut un rol crucial în promovarea jocului în Statele Unite, organizând evenimente anuale, inclusiv Campionatul Național American de Go. În plus, AGA publică un buletin săptămânal online, The American Go E-Journal, care ajunge la peste 13.000 de abonați din întreaga lume. În ultimele decenii, Go-ul a câștigat popularitate în rândul tinerilor, în special datorită evenimentelor pentru tineret și taberelor de vară organizate de AGA, precum și creșterii accesului la resurse educaționale online.

Europa

Go-ul a fost introdus în Europa în anul 1880, când germanul Otto Korschelt a scris o carte despre joc. În ciuda acestui fapt, jocul a avut o evoluție lentă în câștigarea popularității pe continent. Primul Campionat European regulat a avut loc în anul 1958, marcând începutul unei noi ere pentru Go în Europa. În anul 1992, Centrul European de Go a fost deschis în Amsterdam, cu sprijinul lui Iwamoto Kaoru, unul dintre cei mai mari jucători de Go din istorie. Astăzi, jocul este practicat în majoritatea țărilor europene, iar nivelul de joc se îmbunătățește constant, datorită schimburilor culturale și educaționale cu țările din Extremul Orient.

România

Jocul de Go a început să câștige popularitate în 1982, când revista “Știință și Tehnică” a publicat o serie de articole de inițiere în Go. În 1985, a fost publicată prima carte despre Go, de către matematicianul Gheorghe Păun, marcând astfel începutul unei ere noi pentru Go-ul din România. În anii care au urmat, jocul a câștigat teren, cluburi și asociații apărând în întreaga țară. În prezent, jucătorii români se numără printre cei mai buni din Europa.

Misiunea GoGoblins

Clubul GoGoblins își propune să promoveze jocul de Go ca un mijloc de dezvoltare personală și intelectuală. Oferim lecții de inițiere în Go pentru copii, dar și cursuri pentru niveluri intermediare sau jucători avansați, toate susținute de instructori autorizați.

Vă invităm să faceți parte din comunitatea noastră și să descoperiți frumusețea și complexitatea acestui joc ancestral.

2 thoughts on “Despre Go”

  1. Buna ziua,

    Va rog sa-mi spuneti daca acceptati si adulti pentru cursuri sau joc de agrement.

    Mentionez ca nu am mai jucat go in ultimii 5-6 ani, dar in perioada in care jucam, in zilele bune aveam un rating de cel mult 10 kyu in serverele online.

    Multumesc,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *